Bröstvårtan

Mina fina, mjuka, färgglada bröstvårtor. Dessa små vårtor har hängt med länge och färdats långt, genom tabun och censur och mot platser där de blir firade och älskade.

Dessa mjuka bröstvårtor har hängt med sedan 2015. Individuellt handgjutna i silikon och fästa på metallbricka - dessa är den första större serien av smycken jag tillverkat.

Det är förbluffande hur mycket uppståndelse en liten, mänsklig vårta kan ge upphov till. Bannlysta bilder, nedstängda konton, blickar, tillsägelser, tystnad... Även i vårt fria, öppna, liberala Sverige finns det sådant som får många att tappa fotfästet i vardagen, och en sådan sak är hur en synlig bröstvårta ska bemötas om den råkar sitta på en kvinnligt kodad kropp.

De kommer i olika storlek och form, sitter på olika platser på olika bröst. Vissa vårtor väcker ingen uppståndelse alls; om en manskropp råkar bli för varm är det oftast tillåtet att - i alla fall utomhus - lufta den utan tröja. Andra vårtor måste gömmas i bh:ar och bikinis, täckas och beskämmas. Ännu andra bröstvårtor finns inte alls.

Jag lessnade på normen att dölja och skämmas. I Pride-parader har jag gått tröj-lös för att kunna skriva budskap av kärlek på min kropp. Manliga vänner har gjort detsamma, ändå är det mina vårtor som blir fokus för fotografer, och mina bilder som tas ner från sociala medier. Egentligen vill jag bara kunna besöka en badstrand utan att behöva krångla med bikinitjafset, utan att behöva skämmas och bli utstirrad och utan att mina bröst ska bli mer dramatiserade än mina plattbystade vänners.

Jag gjöt av mina bröst som en kärleksfull protest. Mina egna färgblandningar blir alltid unika med små variationer. Jag håller mig inte alltid till bestämda färgskalor, utan provar olika nyanser och färger. Just nu finns det bröstvårtor som går i vinröda, gröna, blåa, gula, rosa och ljusvita/-gråa nyanser.

Sedan finns ett gäng mer unika, melerade bröstvårtor, eller färger som aldrig blev en större upplaga såsom turkosa, lila, en ensam röd och några ljust hudfärgade.

Mina bröstvårtor har genom åren hängt med på många olika marknader i Sverige och utomlands, de har åkt till olika orter i Sverige och så långt som till Estland, England och Tyskland. De känner ingen skam, bara stolthet, glädje och kärlek. Vill en inte visa sin bröstvårta kan en bara visa min istället. Eller visa allihop. De säljs fortfarande och är en intresserad av att köpa en går det bra att kontakta mig.