inga tsernova

hållbart hantverk; rituella performance; levande konst.


I mitt arbete följer jag principer av hållbarhet och cirkuläritet - jag utgår ifrån att vi lever och skapar i en värld i klimatkris. Jag håller mig informerad om var mina verktyg och material kommer ifrån, vilket syfte de har för mig och hur de kan återanvändas och återvinnas utan att skada vår planet ytterligare. Hur de kan återgå till cirkeln. Att känna till detaljer är nyckeln, och jag strävar oftast efter att skapa verk som är tillfälliga i tid eller rymd, vare sig det är ett unikt performance eller ett verk av naturmaterial som praktiskt taget kan slängas ut i skogen och utan problem ätas upp av den lokala mikrobiomen. Vad jag än gör är detta ett perspektiv som följer med, och som jag strävar efter att vara transparent med. Till alla mina leverantörsfakturor tillkommer en redovisning kring detta.

Hantverkaren

Som hantverkare är det materialen som leder mig. Jag plockar upp små stenar och snäckskal och tittar på avtrycket de lämnar i sanden. Jag syr läder, en långsam söm åt gången. Jag spinner fiber på sländan jag byggt åt mig själv. Jag smider silver, gröper horn, täljer trä, smälter vax. Jag samlar, reflekterar, noterar och känner de olika strukturerna omkring mig. Något kom alltid före, och jag är som ett sandkorn i ett jordskred. Heligt är det som har historia. Objekten jag skapar relaterar alltid till kroppar, vare sig mänskliga eller platsers kroppar, elementära kroppar av vind och vatten.

Konstnären

Mina koncept vill alltid nå kärnan, tränga djupt och fläka upp. Det är viktigt för mig att vara kritisk, men lika viktigt är det att vara sårbar. I egna projekt är jag inte rädd att gå på smärtan och rädslan, men jag dras också till sådant som framhäver existentiell stillhet eller ställer existentiella frågor. I andras och i gemensamma projekt älskar jag att delta i liknande teman; att sättas på prov fysiskt eller psykiskt för att öppna upp för en större fråga ger mig otrolig konstnärlig tillfredsställelse.

Lika mycket är jag en teknisk skapare. Jag har min konstnärliga grund i strikt realism och har med tiden även rört mig mot det digitala. Att tekniskt planera och genomföra film- och fotoprojekt hör till mitt skapande, och innehållet i vad som visas behöver inte alltid vara mitt eget. Särskilt under coronapandemin har jag både filmat, klippt och efterbearbetat filmer, då många konstnärliga arbeten behövt filmatiseras.

Talaren

Mitt sinne är passionerat och det framkommer i orden. Men en pedagogisk grunderfarenhet och en kärlek för öppen diskussion finner jag mig enkelt i en lärarroll och tycker om att skapa rum både som föreläsare och som teknisk instruktör. Genom min långa tid på olika konstskolor och breda erfarenhet av olika hantverk och tekniker har jag en bra grund för att öppna för inkluderande diskussioner där frågan står över svaret, och där perspektiven är flera. I de här rummen ryms både akademiska stycken som mormorsvisdom, fältlära och fågelsång.
Här är mitt konstnärliga CV.

Jag är tillgänglig för beställningar på unika smycken och objekt, porträtt eller andra målningar, konstnärliga samarbeten och projekt, eller workshops och kurser i måleri, hantverk och miljömedveten konst. Kontaktinfo finns här.